Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών

Στις 880,34 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, καλύπτοντας σταδιακά το discount που διαμορφώνεται από την αρχή του έτους, έναντι των blue chips.

Στοχευμένες οι συναλλαγές τις τελευταίες ημέρες, ξεκινώντας από τα δύο σημαντικά μειοψηφικά placements σε Eurobank και Εθνική. 

«Ισχυρά χέρια» ενισχύουν διακριτικά τις θέσεις τους στον κλάδο. Το «κλείσιμο» της Πέμπτης, μόλις 8 μονάδες χαμηλότερα του σημείου αναφοράς, που έχει επισημανθεί εδώ και μέρες, ενισχύει το ενδεχόμενο αλλαγής της τάσης σε long. 

Συνεκτιμώντας κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι 3 λεπτομέρειες:

ΧΑ: Δύο υψηλά πενταετίας που… σηκώνουν κουβέντα!

Σε υψηλό πενταετίας βρέθηκε χθες η μετοχή της Autohellas, έχοντας κερδίσει 41% κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο και 243% από τον Ιανουάριο του 2015.

Στις υψηλότατες αυτές αποδόσεις θα πρέπει κάποιος να προσθέσει και τα «γενναία» μερίσματα που μεσολάβησαν (η εισηγμένη συγκαταλέγεται σε εκείνες που σε βάθος χρόνου έχουν πρωτοστατήσει στο μέτωπο των χρηματικών διανομών).

Παρόλα αυτά, με βάση την έκθεση της Euroxx και τις προβλέψεις της γνωστής χρηματιστηριακής εταιρείας σχετικά με την κερδοφορία της Autohellas για την διετία 2020-2021, η μετοχή διαπραγματεύεται στο ΧΑ με μονοψήφιο δείκτη P/E και μερισματική απόδοση γύρω ή και πάνω από το 5%.

Στο εύρος των 9,90-,9985 ευρώ και εχθές η μετοχή της Mytilineos.

Tο τελευταίο διάστημα η διακύμανση γίνεται μεταξύ 9,70-10,05 ευρώ.

Απαιτείται "κλείσιμο" υψηλότερα των 10 ευρώ, για να γίνει η διαφορά για τους long.

Να δούμε, σήμερα-αύριο.

Στα 4,244 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με υψηλή τα 4,388 -στη συνεδρίαση της 9 Ιανουαρίου- και αποτίμηση στα 984,6 εκατ.

Από τα ισχυρά στοιχήματα επαναφοράς, κυρίως στο δεύτερο 6μηνο του 2019, κατά γενική εκτίμηση θα είναι από τα σημαντικά και για το 2020.

Τα μεγέθη προβληματικά, ωστόσο οι ενέργειες που καταβάλλονται προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα μπορεί -υπό προϋποθέσεις- να τελεσφορήσουν. Προφανώς και παραμένει μεταξύ των risky bets αλλά το περιθώριο υπεραπόδοσης «εάν και εφόσον» υπερβαίνει αυτό της αγοράς. Γι' αυτό και έχει κεντρίσει την προσοχή, κυρίως ξένων.

Χαμηλότερα των 920 μονάδων ο ΓΔ σε «κλείσιμο», δίνει μικρό προβάδισμα στους short.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 914 μον., που όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα είναι η πλησιέστερη στήριξη. Οσο ο ΓΔ κυμαίνεται υψηλότερα, η τάση παραμένει long, με ενθαρρυντική ένδειξη την άνοδο του stop στις 904 μονάδες.

Προσώρας, το ανοδικό σενάριο, δηλαδή της κίνησης προς (και υψηλότερα) των 939 μονάδες, συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες. Τουλάχιστον όσο δεν ενεργοποιείται συνολικότερη κίνηση του τραπεζικού κλάδου (με τον ΔΤΡ πάνω από τις 888/889 μον.) ή (και) μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (με τον FTSE25 πάνω από τις 2.325 μον.)

v