Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν Αττικός Ηλιος και ΛΕΠΕΤΕ

Δεν διέφυγαν της προσοχής των δανειστών τόσο το θέμα των διεκδικήσεων της Αττικός Ηλιος (όμιλος Μαντωνανάκη) από την ΕΤΑΔ όσο και αυτό του ασφαλιστικού ταμείου της ΕΤΕ, του ΛΕΠΕΤΕ.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αμφότερα κατατάσσονται ως δημοσιονομικοί κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό στην έκθεση για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η υπόθεση της Αττικός Ηλιος βρίσκεται στο Εφετείο.

Για την περίπτωση του ΛΕΠΕΤΕ, η τυχόν επιπρόσθετη δημοσιονομική πίεση θα εξαρτηθεί από τη στιγμή που θα αποτυπωθεί στατιστικά η μεταφορά των ασφαλιστικών υποχρεώσεων στη Γενική Κυβέρνηση, καθώς και από τις αποφάσεις του ΣτΕ σε δύο εκκρεμούσες υποθέσεις που αφορούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (κράτος, τράπεζα και συνταξιούχους).

Ο κορωνοϊός, τα πλαφόν και η... χαρά του χρηματιστή

Μπορεί ο κορωνοϊός να προκάλεσε μεγάλες απώλειες στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ωστόσο οι συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας μπορούν να χαρακτηριστούν ως «η χαρά του χρηματιστή»!

Από τη μια πλευρά, είναι πολλοί οι επενδυτές που σπεύδουν να πουλήσουν φοβούμενοι τη ραγδαία και μακρόχρονη επέκταση του ιού (και τις επιπτώσεις ενός τέτοιου σεναρίου στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία), ενώ αντίθετα πολλοί άλλοι αγοράζουν προκειμένου να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία, υποστηρίζοντας πως «ούτε πόλεμος κηρύχτηκε, ούτε η χώρα βγήκε από την Ευρωζώνη»...

Το ομόλογο της Lamda και η… κάτω γραμμή των τραπεζών

LAMDA: Το πράσινο φως για το ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ της Lamda Development θα δώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την επόμενη εβδομάδα.

Η μάχη, όπως φαίνεται, θα δοθεί για το κουπόνι καθώς το νέο ομόλογο δεν θα έχει αξιολόγηση (rating). Ετσι, αρκετοί περιμένουν να δουν αν θα επιτευχθούν οι στόχοι της διοίκησης της εισηγμένης.

 
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει η αγορά, αλλά και η Φρανκφούρτη, τα αποτελέσματα του 2019 που θα ανακοινώσουν τις επόμενες εβδομάδες οι τράπεζες.

Είναι γνωστό ότι το ζητούμενο πλέον είναι η διατήρηση και, ει δυνατόν, η ενίσχυση της κερδοφορίας καθώς ο αναβαλλόμενος φόρος καραδοκεί. Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από τις διοικήσεις είναι ενθαρρυντικά καθώς φαίνεται ότι κάτι κινείται τόσο στο μέτωπο των ρυθμίσεων -τουλάχιστον όσες μπήκαν σε τροχιά τους τελευταίους μήνες- όσο και στο μέτωπο των εσόδων από προμήθειες χρηματοπιστωτικών εργασιών.

Το κρίσιμο δίλημμα για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας

Στα χέρια του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά βρίσκεται, όπως πληροφορείται η στήλη, η αναγκαία απόφαση που πρέπει να εκδοθεί προκειμένου να προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) ανοικτά της Καβάλας.

Ένα από τα αγκάθια τα οποία απασχολούν την ηγεσία του υπουργείου για την έκδοση της απόφασης, η οποία θεωρητικά θα πρέπει να καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο τιμολόγησης, είναι αν ο αποθηκευτικός χώρος θα είναι Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) ή θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Η επιλογή του μοντέλου εκ των προτέρων είναι πολύ πιθανόν να καθορίσει και το ποιοι θα είναι οι επενδυτές που θα κατέβουν στον διαγωνισμό, λένε οι πληροφορίες.

Τα πωλητήρια Κοντομηνά και η αναμονή για Intertech

ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ: Από πωλητήριο σε πωλητήριο βαδίζει εδώ και πολύ καιρό ο όμιλος Κοντομηνά, πιθανότατα ζορισμένος από τα καθόλου ευκαταφρόνητα δανειακά του ανοίγματα.

Για παράδειγμα, κατά την τελευταία διετία ρευστοποίησε τόσο τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha στην Κύπρο όσο και αυτόν της Ελλάδας (στη Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη) σε δύο δόσεις.

Πέραν αυτών, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το Euro2day.gr δημοσίευσε το κυοφορούμενο deal μεταξύ της Interamerican και της Prime Insurance (ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα την Κύπρο, συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά), μέσω του οποίου η δραστηριότητα της δεύτερης στην Ελλάδα θα περάσει στην πρώτη. 

v